Kurš skārda jumts lētāks, praktiskāks un ilgmūžīgāks?

Ja būtu jāliek savai mājai jumts, noteikti liktu gludo skārda jumtu, kas tehnoloģiski tiek iestrādāts ar dubulto slēgu vai, kā tautā mēdz teikt – falci.
Šo jumtu ieklājot, netiek izmantotas skrūves vai naglas, tātad – nav caurumu. Pareizi ieklājot, šāds jumts būs pilnībā hermētisks. Tas ir ļoti svarīgs nosacījums, lai jumts netecētu.

Vienīgais nosacījums – šī jumta ieklāšanu jāuztic profesionālam jumiķim, jo jāzina daudz specifiskas nianses, īpaši iestrādājot sarežģītās vietas, piemēram, pieslēgumu pie skursteņa un sienām, sateces vietas, jāzina, kā iestrādāt jumta logus un lūkas, sarežģītas konfigurācijas jumtam pareizi izveidot izbūves utt.

Latvijas tirgū vairāki lielie ražotāji piedāvā gludo skārda jumtu, kam ir tehnoloģiski atšķirīgs stiprināšanas veids – ar klikšķa slēgumu un skrūvēm. Pieļauju, ka spēcīgā vējā un brāzmās šāds slēgums varētu tikt atrauts vaļā. Turklāt tehnoloģiski stiprināt jumtu ar skrūvēm ir nepareizi, jo sacaurumotu jumtu vairs nevar uzskatīt par hermētisku.

Gludais skārda jumts arī ļoti labi pašattīrās – nokrišņu ūdens paliekas, kā arī putekļi paši nobirst/notek. Protams, arī metāla jumts ir jākopj gluži tāpat kā pagalms, māja… Vismaz divas reizes gadā tam jāiztīra notekrenes. Ja salīdzina, piemēram, ar cita veida jumtu – bitumena jumta materiāls ir abrazīvs, tajā saķeras putekļi un gruži, tāpēc tie ir labi apstākļi, kur aug sūna, kas savukārt ļoti bojā jumta materiālu.

Dakstiņu profila skārda jumts ir vizuāli glītāks, tomēr tam ir arī vairāki mīnusi. Piemēram, to ir grūti labot, jo pa to staigājot, jumts viegli deformējas.

Sarežģītas konstrukcijas jumtam, ieklājot dakstiņu profila jumta segumu, ir daudz atgriezumu, ko nevar izmantot citām vajadzībām. Jumta saimniekam tie ir lieki tēriņi.

Gludajam skārda jumtam un dakstiņu profila jumtam galvenā atšķirība ir stiprināšanas veids. Dakstiņu profila jumta seguma ražotāji apgalvo, ka tas kalpošot 30 gadu. Taču noklusē, ka skrūves, ar kurām šis jumts tiek stiprināts, gan tik ilgi nekalpos. Skrūvējot skrūves, kā zināms, izmanto blīves. Tās gan nekalpo ilgāk par desmit gadiem. Tiklīdz blīves būs nokalpojušas savu mūžu, arī skrūves vairs neveiks savu funkciju. No tā var secināt, ka dakstiņu profila skārda jumts var kalpot 10, labākajā gadījumā – 15 gadu.