Kāda biezuma skārds jāizvēlas kvalitatīvam jumtam?

Latvijā ražotāji piedāvā dažāda veida jumta skārdu. Cenas un kvalitātes ziņā vispiemērotākais ir krāsots tērauda jumts, tā skārda biezums ir apmēram 0,5 mm. Pareizi izveidots tērauda skārda jumts kalpos apmēram 40 -50 gadu.

Būvniecības veikalos šobrīd var iegādāties tērauda skārdu pat par 4,50 EUR/ m2, arī tas ir pietiekami kvalitatīvs. Var pieļaut, ka lētākās cenas tērauda skārdam krāsa izbalēs ātrāk – apmēram pēc 15 gadu kalpošanas. Ja bēniņos ir nekvalitatīvi izveidota siltuma un skaņas izolācija, tērauda jumts lietus laikā var būt diezgan „skaļš”. Šobrīd Latvijā atsevišķi ražotāji piedāvā arī ļoti kvalitatīvu Skandināvijā ražotu tērauda skārdu 0,6 mm biezumā. Tas kalpos vismaz 70 gadu, cena gan ir lielāka. Augstāka kvalitāte un arī cena ir alumīnija skārda jumtam. Tā standarta skārda biezums ir 0,7 mm. Pareizi ieklājot, alumīnija skārda jumts kalpos 50 un vairāk gadu. Šī jumta galvenā priekšrocība – tas var apsūbēt, taču nekad nerūsēs.

Alumīnija skārdam ir salīdzinoši augsts izplešanās un saraušanās koeficients, tāpēc, ieklājot jumta segumu, vidus daļā jāatstāj termošuve, citādi ekspluatācijas gaitā materiāls var deformēties. Ekskluzīvākie un dārgākie jumta segumi ir titāncinka skārds un kapars. Titāncinka skārda sastāvā apmēram 97% ir cinks, kā arī dažādas piedevas, piemēram, kapars, kas jumta segumam piešķir plastiskumu.

Titāncinka skārda biezums ir 0,7 mm, cena apmēram 20-25 EUR/ m2, atkarībā no tā, kā tehnoloģiski šis materiāls ir apstrādāts. 17. gs. veidotais Rundāles pils jumts bija pilnībā no cinka, jo toreiz zināja tehnoloģiju, kā ražot jumta plāksnes no tīra cinka. Protams, ekskluzīvākais ir kapara jumts. Tas kalpo 200 un vairāk gadu. Šāds jumts ir Rīgas Doma baznīcai un, lai cik savādi – arī Saktas puķu tirdziņam ir ticis uzklāts ekskluzīvākais patinēta kapara jumta segums!

Ieteiktu būt vērīgiem, jo pašlaik lielākajos būvniecības veikalos var iegādāties lētu jumta skārdu, kam pat īsti nav zināms ražotājs un izcelsmes valsts. Par šādu jumts neviens nevar garantēt, cik ilgi tas kalpos: gadu, piecus vai desmit…Senāk, piemēram, Cara vai Ulmaņa laikā ražotam skārdam vienmēr lika zēģeli, kad un kurā valstī tas ražots. Diemžēl mūsdienās šādas atzīmes vairs neliek, tāpēc nevar zināt, no kurienes skārds ir nācis.

Liekot mājai skārda jumtu, ieteiktu izvēlēties zināma ražotāja materiālu. Ja mājas saimniekam ir nepieciešama konsultācija, lai saprastu, kurš jumta materiāls ir labāks, droši var zvanīt un vaicāt Latvijas jumiķu apvienībā. Saimnieks var būt pārliecināts par skārda kvalitāti, ja, iegādājoties jumta segumu, ražotājs izsniedz tā atbilstības sertifikātu, nosaka kalpošanas ilgumu un dod garantiju.

Nesen Latvijā bija gadījums, kad augstas kvalitātes alumīnija skārda jumta pārklājumam sāka lobīties pārklājums. Jumta saimnieks izsauca Latvijas jumiķu apvienības speciālistus veikt ekspertīzi. Tika secināts, ka jumta materiāls ir nekvalitatīvs, un ražotājs to pilnībā nomainīja. Tiesa, saimniekam par labu nāca tas, ka jumts bija profesionāli ieklāts.
Ražotāja dotā garantija ir spēkā tikai tad, ja jumts ir pareizi tehnoloģiski ieklāts.
Tādēļ pats svarīgākais ir ieklāt jumtu tehnoloģiski pareizi un atbilstoši ražotāja norādītajām instrukcijām. Ja ekspluatācijā radīsies problēmas, ražotājs, visticamāk, mēģinās atrast iemeslu, lai jumtu nemainītu. Ja atklāsies, ka jumts ir nepareizi ieklāts, piemēram, nav īstajā slīpumā, tas būs pietiekams iemesls, lai atteiktu garantijas remontu vai jumta nomaiņu.